Protein-zašto i koliko

https://thriveglobal.com/stories/what-can-your-protein-do-for-you/amp/

Protein je esencijalan i najvažniji makronutrijent bez koga čovek ne može dugo da živi. Funkcija proteina u telu je mnogobrojna i iz toga proističe njegov značaj u ishrani, zadužen je za izgradnju i održanje mišićne mase, sve enzimske procese, pravilan rad imunog sistema i još hiljadu funkcija u ljudskom telu.

Gradivni blokovi svakog proteina su aminokiseline, i u našoj ishrani je zastupljeno 20 različitih aminokiselina. One se dele na esencijalne aminokiseline koje ljudsko telo nije u mogućnosti da stvori samo i moramo ih unositi kroz ishranu, zbog čega su najvredniji izvori proteina upravo oni koji imaju mnogo esencijalnih aminokiselina, kao i na neesencijalne aminokiseline koje telo može da stvori samo i nisu direktno neophodne za unos ishranom, ali svaki izvor proteina sadrži i jedne i duge aminokiseline.

Dnevne potrebe za proteinima zavise od telesne težine i vrste fizičke aktivnosti.

Opšta populacija treba da unosi 1-1,5gr proteina po kg telesne mase.

Osobe koje treniraju dominantno aerobno, znači prvenstveno za kondiciju i izdržljivost( trčanje na duže staze, biciklizam, plivanje…) treba da unose 1,5gr proteina po kg telesne mase.

Osobe koje treniraju dominantno anaerobno, prvenstveno snagu, mišićnu masu ili eksplozivnost( bodibilding, powerlifting, sprintevi…) treba da unose 2gr proteina po kg telesne mase.

Tokom deficita kalorija, potreba za proteinima raste i tada se na ove tri vrednosti dodaje 0,2 gr/kg telesne mase, znači za nekoga kome su potrebe 1,5 gr/kg, dodaje se 0,2gr/kg telesne mase, i dobije se 1, 7 gr/kg telesne mase.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *