Spavajte goli!!!

https://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/benefits-sleeping-naked

Spavati go je zaista veoma dobro za Vas. Tako ćete biti srećniji, imaćete više kvalitetnog sna i čak ćete češće voditi ljubav. Ono što neki znaju odavno, nauka je  potvrdila.

Vaša telesna temperatura opada kada spavate dubokim snom, što je deo normalnog cirkadijalnog ritma. Nošenjem pidžame zapravo remetite ovaj prirodni pad u temperaturi i rezultat toga je da remetite ovaj ciklus budnosti i sna. Poremećaj prirodnog pada telesne temperature je takođe direktno povezan i sa nesanicom. Ukoliko ne možete da se rashladite, nećete se baš naspavati.

Kada spavamo goli telo se brže hladi, a samim tim se nivo kortizola (hormona stresa) smanjuje. Kortizol nam može biti i prijatelj i neprijatelj. Ujutru nam je prijatelj, uveče neprijatelj. Ukoliko Vam je san ometen (npr. zbog neudobne pidžame), Vaše telo će prirodno proizvesti više kortizola nego obično; taj višak, sa druge strane, će izazvati i Vaše povećanje apetita.

Ako smo previše topli dook spavamo, proizvodnja hormona rasta je loša. Hormon rasta je bitan zbog oporavka tela i kvaliteta imunološkog sistema.

Ako nismo dovoljno hladni dok spavamo, takođe je i proizvodnja melatonina loša. Melatonin, kao noćni hormon, utiče na sam kvalitet spavanja, pa i na oporavak.

Takođe, ukoliko je kortizol visok, loša je i proizvodnja testosterona.

Osećaj hladne posteljine na koži može da bude jako seksi, što logično dovodi i do povećanja samopouzdanja. Ako spavate goli, jednostavno ćete se osećati seksi. Tek tada ćete videti koliko su Vam donji veš ili pidžama suvišni.

Kada se radi o odlasku u krevet, svi se jednostavno trudimo da dođemo do naših udobnih jastuka i mekanih pokrivača što je pre moguće. Jednostavnije je da spavate goli, a svakako i zdravije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *