Kafa (ipak) nije zdrava!

Po rečima prim dr med Petra Borovića, kafa utiče na centar u mozgu koji niveliše naše raspoloženje i zove se nucleus accumbens. Ljudima koji piju kafu je u tim momentima prijatno, izlučuju se u mozgu opijati potpuno identični kao kod teških droga. Ovo traje 20-tak sekundi a nakon toga dolazi do depresivnog efekta.

Veoma važan efekat kafe je da snažno stimuliše hormone stresa, međutim, ljudi to doživljavaju kao povećanu budnost a ne kao stres. Kafa sadrži 821 isparljivi sastojak. Glavni nosilac funkcije je otrovna biljna baza koja se zove kofein. Kofein posle prvog gutljaja, kao i sve ostale droge, stiže do glavnog centra za zadovoljstvo u mozgu u roku od nekoliko sekundi, i podiže nivo beta endorfina, prirodnog „opijata“, hormona koji izaziva osećaj prijatnosti.

Kafa bez kofeina ne postoji

Kafa bez kofeina pravi se tako što se zrno kafe uranja u jaku kiselinu koja povlači nešto kofeina ali ga svakako ostaje u zrnu i dobijamo kafu koja uz kofein, ima i dodatak jake kiseline. Kafa sa mlekom je užasavajuće loša za stomak. Dolazi do stvaranja precipitata između kofeina i kazeina mleka, što kod nekih ljudi može izazvati mučninu, gađenje i neprijatnost.

Koliko kafe je dozvoljeno?

Oštećenja čovekovog tela nastupaju ako u toku dana popije više od 20 mg kofeina. Jedna šoljica kafe ima 120 mg. Koliko je kofein štetan i nekoristan, jasno je kad uzmete u obzir da je na skali „težine“ odvikavanja na petom mestu, posle heroina, nikotina, kokaina i alkohola.

Štetnost kafe pojačava se termičkom obradom. Kafa je svetlozelene boje, ali posle prženja na temperaturi višoj od 280 stepeni, kidaju se ugljenične veze u strukturi zrna, kafa pocrni, stvaraju se kancerogena jedinjenja. Kafa je jedina namirnica za koju nam je „normalno“ da je u ishrani koristimo ugljenisanu.

Kafa utiče na lepotu

Produkti prženja kafe su među „krivcima“ za displazije (promene) u tkivu dojki. Oblik i čvrstina dojki zavise od elastičnih vlakana kože, za koje je kafa pogubna. Istovremeno, kafa je snažan diuretik, pa isušuje kožu što dovodi do ranije pojave bora. Osim toga, od kafe i zubi žute.


Direktan uticaj kafe na zdravlje

Kafa negativno deluje i na srce, jer kad popijemo šoljicu, srčani ritam ostaje poremećen naredna tri sata. To stanje u kojem se srce nalazi posle konzumiranja kafe je stanje do kojeg nikad ne dolazi prirodno. Izazivaju ga isključivo kafa i cigarete, koje istovremeno stimulišu simpatička i parasimpatička vlakna, naređujući srcu da krene i stane u isto vreme. Tako se srce posle kafe satima nalazi u stanju napetosti koju ne može da reši.

Kafa je jedan od glavnih faktora raka jetre. Pošto raste u tropima, na njoj se nasele gljivice koje luče aflatoksin koji izaziva rak.

Kofein u organizmu ostaje između 68 i 72 sata, a on onemogućava korišćenje kalcijuma i magnezijuma iz ishrane. Kosti se stalno obnavljaju, jer imaju dve vrste ćelija, jedne razgrađuju, a druge formiraju nove strukture koštanog tkiva. Tako se kosti neprekidno prilagođavaju opterećenju i naporima. Pošto kafa blokira preuzimanje kalcijuma iz namirnica, nove strukture koje se stvaraju su lošeg kvaliteta i gustina kostiju opada. Žene to osete tek kad uđu u menopauzu, pošto se tada i fiziološki gubi kalcijum a ako su rezerve već male, stvar je još gora.

Bilo bi dobro da osvestite zbog čega neke od štetnih navika uporno ne menjate, da se makar za trenutak okrenete sebi i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

Počnite tako što ćete se pozdraviti sa kafom. Srećno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *