Neobavezan seks za ili protiv?

Pre nego što uđete u ovakvu vrstu odnosa, neobaveznu vezu ili površan odnos, veoma je važno da dobro poznajete sebe i realno procenite da li ćete uspeti da se izborite sa posledicama koje nosi neobavezna veza.

https://www.designspiration.net/save/5076004873624/

Muškarci su za razliku od žena u stanju da razdvoje telesno od emotivnog. Ulaskom u neobaveznu vezu muškarac dobija sve elemente prave veze, prisutvo, posvećenost i seks, dok žena sa druge strane najčešće dobija samo seks. Žene se lakše emotivno vezuju i teže podnose ovakvu vrstu odnosa.

Za vreme seksualnog odnosa luči se hormon oksitocin koji dovodi do vezivanja žene za muškarca.

Ukoliko žena pristane na ovakvu vrstu odnosa, sama sebe stavlja u jednu posebnu kategoriju, i time na neki način obara svoju vrednost. Postoje slučajevi, ali su retki da iz ovakvog odnosa iznikne nešto dublje.

Ovakve veze su poslednjih godina u porastu i daju samo privid slobode, jer mnogi postaju zavisni od ovakvih odnosa. Neobavezne veze su izbor a ne posledica užurbanog tempa života. Teško se može govoriti o samopoštovanju ako neko zna da sedi na klupi za rezervnog igrača. U takvim vezama, osoba ne može dobro da se oseća, jer nikada ne zna da li onaj drugi ima još i koliko osoba u svojim „kombinacijama“.

Na to kako ćemo se osećati posle neobaveznog seksa utiču brojni faktori, prvenstveno to da li smo depresivni, anksiozni, usamljeni i sl. Ukoliko ste u težoj životnoj fazi, neobavezan seks vam samo može produbiti loš osećaj i urušiti samopoštovanje.

Ukoliko vam ova vrsta odnosa neće urušiti samopouzdanje, moralne vrednosti, ukoliko neće dovesti do toga da se osećate postiđeno, ili ste zaista u stanju da budete sa nekim ko vam se ne sviđa dovoljno da biste poželeli dublji odnos sa njim i samim tim vam ne predstavlja opasnost, ovakvi odnosi vam neće štetiti. Sa druge strane, ukoliko ste osoba koja teško podnosi odbijanje, emotivno prihvatate stvari, svetite se nekome, niste iskreni prema sebi, bolje bi bilo da zaobiđete ovu vrstu igrica.

3 thoughts on “Neobavezan seks za ili protiv?

  1. Dobar i tocan tekst.
    Ali mislim da bi zene ovdje, a i opcenito, trebale uciti od muskaraca.
    Ranije ovo nisam mogla ni zamisliti, ali sada sa 42 uzivam u neobaveznom sexu. Popravlja raspolozenje, daje samopouzdanje, podize ego, osjecam se bolje nego ikada.
    Preporucujem ☺️

  2. Ja se slažem s ovim tekstom u potpunosti. Ja sam se dugo nadala da će on uvidjeti moje vrijednosti s vremenom i dužim odnosom samnom, no tek sam puno kasnije shvatila da on uopće nije uzimao u obzir mogućnost „ničeg dužeg i trajnijeg“. Dobivao je što je trebao, bildao ego, a ja sam sve više tonula i tonula. Na kraju me prestao i sam poštovati. Lekciju sam skupo platila, ali sam naučila. I radije biram biti sama, nego u takvom odnosu. Manja je šteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *