Šta treba da znate pre nego što posetite Italiju

https://eventseeker.com/milan/sep-7-2019/344713247-8-day-best-of-italy-tour-from-rome-including-tuscany-venice-and-milan

Italija je zemlja okružena Mediteranskim morem u južnom delu Evrope. Specifična je po tome što na mapi ima oblik čizme. Najveći gradovi su Rim, Milano, Napulj, Palermo, Bolonja, Đenova, Firenca i Venecija. Italija je verovatno najposećenija zemlja u Evropi, privlači turiste sjajnom arhitekturom, ukusnom hranom, raznolikim pejzažima i večnom umetnošću.

Smeštaj u hostelima košta u proseku između 18-30 eura za noć, dok zasebne sobe u hostelima koštaju od 50 do 100 eura za noć. Većina hostela nudi besplatnu posteljinu i Wi-Fi. Možete očekivati da potrošite oko 50 eura za noć u prosečnoj sobi u nekom hotelu, ili blizu 70 eura za malo lepšu i prostraniju sobu. Najbolja varijanta je Airbnb, gde ceo stan može da se iznajmi od 40 eura pa naviše, u zavisnosti od lokacije.

Italija je poznata po svojoj kuhinji –sveža pasta, hleb, sladoled, pica, paradajz i naravno vino. Izuzetno je lako da jedete dobro i veoma skupo bilo gde u Italiji, ali je isto tako moguće da se hranite i za 15 eura ili manje po danu, ukoliko se malo potrudite. Većina obroka u restoranima košta oko 25 eura po osobi. U turistički popularnim mestima dodajte još 10 eura na to. Brza jela, kao što su pica parče, panini i grickalice koštaju od 2 do 7 eura. Obroci u McDonaldsu koštaju oko 10 eura. U mnogim restoranima naplaćuju i mesto za sedenje i hleb 3 eura po osobi.

Ulaz u većinu atrakcija i muzeja u Italiji košta od 10 do 20 eura. Očekujte i više ukoliko želite i vodiča recimo u Vatikanu ili Koloseumu. Ukoliko rezervišete ture, mnoge kompanije će vam dati popust  ako kod njih rezervišete nekoliko poseta. Takođe, ako ste planirali da puno razgledate dobro bi bilo uzeti gradske karte koje vam obezbeđuju popuste za muzeje, turističke oblaske i atrakcije, i one su dosta jeftinije nego kad kupujete pojedinačne karte. Obilasci vinarija koštaju od 60 do 75 eura, dok časovi kuvanja mogu da koštaju od 100 do 300 eura po osobi u zavisnosti od toga  koliko sati kuvanja  i vina je uključeno.

Glavne znamenitosti koje treba da vidite ako posetite Italiju su: Rimski Koloseum, Venecija, Pompeja, krivi toranj u Pizi, Firentinska katedrala, Vatikan, Rimski forum, Panteon.

1 thought on “Šta treba da znate pre nego što posetite Italiju

  1. Jedan od većih gradova Italije je i Torino koji se nalazi na sjeveru, nedaleko od Francuske. Torino je grad koji ima blizu milion stanovnika i bio je prije Rima glavni grad Italije. Jedna od najznačajnijih znamenistosti ovog grada je muzej kinematografije – Mole Antonelijana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *