Ljubav i novac

https://www.colourbox.com/image/red-heart-and-dollar-sign-on-simple-scales-image-3418068

Da bi dvoje živelo u skladnom odnosu, potrebno je da imaju slične poglede na važna životna pitanja. Jedna od tih važnih stvari jeste novac.

Prema raznim istraživanjima, novac za ljude ima različite emocionalne vrednosti. Za neke predstavlja sigurnost, nekima je to mogućnost da uživaju, dok neki sebe mogu da poštuju samo ako imaju novac. Ove razlike često dolaze do izražaja u partnerskim odnosima. Novac je jedna od pet stvari oko kojih se parovi svađaju. Suština tih sukoba je u tome što svako od partnera pokušava da natera onog drugog da se uklopi u njegovu predstavu o tome kako novac treba da se vrednuje, stiče i troši. Ti konflikti izazivaju krizu u vezi onda kada neko od partnera počne da povezuje ljubav sa novcem.

Kada se dvoje vole, tipično je da izbegavaju da razgovaraju o novcu. Nekada se čini da partneri mnogo lakše razgovaraju o seksu nego o novcu.  Da bi veza bila uspešna, važno je da parovi otvoreno i jasno razgovaraju o novcu, o tome koliko je važan, šta ko u njemu vidi, i kako treba da upravljaju novcem.

Ako su razlike prevelike, onda je dobra ideja da svako ima svoju blagajnu, a da se dogovore o tome ko će šta da plaća od zajedničkih računa.

Tekst preuzet iz knjige „Psihologike svakodnevnog života“- Zoran Milivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *