Prenatalna stimulacija za pametnu bebu

https://www.newagepregnancy.com/how-music-can-help-babies/

Od 7. meseca se prenatalno razlikuje mamin govor od govora nepoznatih ljudi, kao i maternji jezik od stranog. Za period prenatalnog razvoja karakteristično je da fetus živi u stimulativnoj sredini zvukova, vibracija i pokreta, uprkos barijerama koje ga štite od spoljašnjeg sveta.

Majčin glas je naročito moćan jer se prenosi do materice kroz njeno telo dopirući do fetusa u snažnijoj formi nego ostali spoljašnji zvuci. U zvučnom okruženju fetusa dominira majčin glas i drugi unutrašnji šumovi. Postoji mnogo dokaza da fetus uči govorne karakteristike svoje majke prenatalno i da više voli glas svoje majke od drugih ženskih glasova nakon rođenja.

Prenatalna stimulacija umnogome utiće na intelektualne sposobnosti deteta. Ona se ogleda kroz stimulaciju mozga bebe nizom različitih metoda i aktivnosti. Intelektualne sposobnosti deteta obuhvataju širi spektar funkcionisanja mozga kao centralnog organa koji determiniše naše preživljavanje i kompletno funkcionisanje u životu. Stvaranje sinapsi medju neuronima u mozgu je od presudne važnosti za razvoj intelektualnih spsobnosti, a naučno je dokazan upravo značaj prenatalne stimulacije u njihovom razvoju.

Zvučna stimulacija je i najbolji način prenatalne stimulacije i najvažniji oblik komunikacije sa vašom bebom. Majčin glas se najbolje čuje u materici, a od spoljašnjih zvukova najbolje putuju kroz amnionsku tečnost duboki tonovi, zato će beba čuti i reagovati i na očev glas ukoliko je dovoljno blizu stomaka. Možete puštati Vašoj bebi i muziku, ali s obzirom na to da beba čuje samo niske tonove intrauterino, puštajte joj bas instrumente i bubnjeve, kao i niske tonove na klaviru. Bilo koja muzika koja prija majci, prijaće i bebi, jer je na kraju najvažnije kako se majka oseća tokom trudnoće.

Jedan od najjednostavnijih načina za komunikaciju s nerođenom bebom jeste razgovor s njom. Naučna istraživanja su pokazala da se otkucaji bebinog srca ubrzaju kada čuje zvuk maminog glasa. Obratite joj se kao da je već s vama – govorite joj lepe reči, pevajte. Čitajte joj razne priče, pesmice, napišite i posvetite neku pesmicu njoj…Pročitajte joj i neke vesti sa televizije, iz novina, ponašajte se isto kao da je sa Vama.

Fetusi u materici ne samo da slušaju nego i uče. Sprovedeno je istraživanje u kome je bio zadatak da mame tokom poslednja dva meseca 2x dnevno čitaju istu priču bebi. Nakon rođenja je utvrđeno da je brzina sisanja u direktnoj vezi sa poznatim sadržajima – brže sisanje tokom poznatih priča i obrnuto. Nemojte potceniti bebin prenatalni život ( naročito auditivnu percepciju ) kao ni sposobnost za prenatalno učenje. Adekvatne stimulacije pozitivno utiču na bebin život i zbližavanje sa roditeljima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *