Porcija mentalnog zdravlja

Svi su čuli za čuvenu piramidu ili tanjir pravilne ishrane – grafički prikaz smernica kako treba da se hranimo da bismo bili fizički zdravi. Šta bi bio pandan ovim preporukama za optimalno funkcionisanje mozga?

Porcija mentalnog zdravlja (Healthy Mind Platter, David Rock&Dan Siegel) obuhvata sedam mentalnih aktivnosti ključnih za pravilno psihičko funkcionisanje. Svakodnevno angažovanje u ovim aktivnostima učvršćuje veze između različitih delova mozga, kao i relacije sa drugim ljudima i svetom oko nas. Integracija, odnosno povezanost između različitih delova sistema (na primer, gornjeg i donjeg dela tela ili povezanost sa porodicom i širom zajednicom) od suštinskog je značaja za mentalno zdravlje. Integracija se postiže usvajanjem sedam „mentalnih navika“ i izgradnjom životnog stila koji počiva na svakodnevnom upražnjavanju ovih jednostavnih, a korisnih aktivnosti.

  • Posao (rad) – Kada se fokusiramo na radne zadatke i ka cilju orijentisane aktivnosti, u mozgu se stvaraju duboke i čvrste veze između nervnih ćelija.
  • Zabava (igra) – Kada dozvolimo sebi da budemo spontani i kreativni, da se igramo i doživimo nova zabavna iskustva, na taj način pomažemo našem mozgu da stvori nove konekcije.
  • Druženje – Kada provodimo vreme sa drugim ljudima, pogotovo onima sa kojima imamo blizak emotivni odnos, ojačavamo nervna kola zadužena za ovakvu vrste relacija i postižemo bolju konekciju sa svetom i ljudima oko nas.
  • Fizička aktivnost – „Zdrav duh u zdravom telu“, što znači da sport i meditacija imaju brojne benefite ne samo po naše telo, već i po našu psihu.
  • Samoposmatranje – Fokusiranjem na svoje telesne senzacije, misli, slike i osećanja postižemo bolju konekciju sa samim sobom. Samoposmatranje i preispitivanje naših namera, odluka, postupaka, želja, strahova,… omogućava nam da rastemo i postanemo bolja, zrelija i zadovoljnija ličnost.
  • Odmor – Za razliku od rada, odmor služi da „napunimo baterije“. Zbog toga treba dozvoliti sebi uživanje u aktivnostima koje nisu usmerene ka određenom cilju, ili prosto se prepustiti trenucima kada nam misli slobodno lutaju.
  • Spavanje – Tokom spavanja se učvršćuju nova znanja, a naše telo i mozak se oporavljaju od drugih aktivnosti i iskustava doživljenih tokom dana.

Ne postoji recept koliko bi vremena na nivou dana trebalo da posvetimo svakoj od pomenutih aktivnosti. Svako je individua za sebe i naše potrebe se menjaju vremenom. Važno je da ih imamo sve u vidu i da ni jedna ne bude zapostavljena u dužem periodu. Kao što nije zdravo da danima ili nedeljama jedemo samo pizzu, tako nije dobro ni da samo radimo, a nedovoljno spavamo, ili stalno odmaramo, a da nikada nismo produktivni.

Ključ je u pronalaženju balansa i prebacivanju fokusa sa jedne na drugu aktivnost kako bi se mozak razvijao na sve moguće i potrebne načine.

Autor Svetlana Slepčev, https://www.budiok.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *