Erotska inteligencija

Osoba koja koketira ne želi da ostvari pun odnos, već samo testira da li bi drugi pristao da bude sa njom kada bi ona to zaista želela

Promene koje su nastale u odnosima žena i muškaraca dovele su do raznoraznih novih načina ponašanja u međusobnim odnosima. A ovi načini ponašanja zahtevaju posebne reči, tako da je u međuvremenu nastala jedna posebna vrsta govora o ljubavi. Uzmimo za primer situaciju u kojoj jedna osoba prilazi drugoj sa očiglednim interesovanjem. Sve na prvi pogled liči na ono što nazivamo udvaranjem, ali iza tog ponašanja može da se krije i nešto sasvim suprotno. I zato je dobro da pojmovi koji se koriste u ovim situacijama budu jasni i dobro definisani.

Udvaranje je ponašanje one osobe kojoj se neko sviđa i koja je iskreno zainteresovana da sa tom osobom uspostavi dublju emocionalnu vezu. U korenu reči udvaranje je reč dvor, kao u izrazima dvoriti ili udvorica. To označava da se onaj koji se udvara ponaša kao na dvoru, odnosno da se ponaša na takav način koji ga predstavlja kao finu osobu. I zato treba znati da onaj koji se udvara, upravo zbog svoje težnje da bude prihvaćen, sebe predstavlja u nerealnom najboljem svetlu.

Udvaranje treba razlikovati od ljubaznosti jer nekada su ljudi toliko ljubazni da kod drugih izazivaju zabunu. Ovi tada misle da je reč o tome da ih data osoba tretira na poseban način i da im poručuje da su za nju zainteresovani. Ukoliko uporedimo kako se ta osoba ponaša prema drugim ljudima, tada vidimo da je ona i prema njima tako posebno ljubazna.

Koketiranje je ponašanje koje je identično onom ponašanju koje zovemo udvaranje, ali koje ima sasvim drukčiji cilj. Osoba koja koketira ne želi da ostvari pun odnos, već želi samo da testira da li bi drugi pristao da bude sa njom kada bi ona to zaista želela. Zbog toga, kada konačno dobije signal od drugoga da on jeste zainteresovan da bude sa njom, dobivši potvrdu koju je tražila, osoba odustaje od cele stvari. Spolja, u ponašanju, to izgleda kao nagli obrt, kao neobjašnjivo „hlađenje” i povlačenje osobe koje kod drugoga izaziva osećanje zbunjenosti.

Zavođenje takođe može biti identično onom ponašanju koje zovemo udvaranje, ali od njega se razlikuje po tome što osoba koja zavodi ima neki skriveni cilj. Ona drugoga samo obmanjuje da je erotično zainteresovana za njega, a prikriva da želi nešto sasvim drugo. Ono što se zaista želi može biti nekakva materijalna korist, pomoć u napredovanju u karijeri, saznavanje neke tajne, ali može biti i neka simbolična dobit, kao, na primer, kada jedan muškarac zavodi određenu devojku da bi drugom muškarcu pokazao da je bolji od njega ili da bi mu se osvetio kroz seks sa njegovom bivšom devojkom.

Sa razlikovanjem ovih pojava raste naša socijalna inteligencija, a posebno ona njena vrsta koju zovemo erotska inteligencija.

Preuzeto iz knjige „Uloviti ljubav“ – Zoran Milivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *