Prag-zlatni grad

ttps://www.timeout.com/prague/things-to-do/best-things-to-do-with-kids-in-prague

Prag je glavni i najveći grad Češke.
Njegova panorama oduzima dah, a neizbežni mostovi su jedna od omiljenih stavki koje bi trebalo obići. Smešten je na desnoj obali reke Vltave, tačno na pola puta od Beča do Berlina. Stari grad predstavlja najstariji, ali ujedno i najživopisniji deo grada nastao u 13. Veku. Sam Prag leži na sedam brda između kojih postoji mnoštvo religijskih građevina, zamkova, palata, muzeja, parkova i interesantnih ulica.

Sama arhitektura Praga je sama po sebi impresivna, a ono što se proporučuje svim turistima je prelazak preko Karlovog mosta zbog fenomenalnog pogleda na reku. On je najstariji Praški most, sagrađen 1357. godine. Prepoznatljiv je jer svaki njegov deo je deo istorije ovog grada bilo da su to fontane, vrtovi ili mitovi iz drevnih mitologija.

Nikako se ne sme izostaviti Astronomski sat u okviru Gradske većnice, Trg republike i Kulu starog grada. U okviru starog grada nalazi se i popularni Jevrejski grad koji se dugo vremena  izdvajao od ostalih delova grada jer su se u njemu nalazili progonjeni Jevreji iz rata. Takođe za ljubitelje klasične muzike tu je i kuća “Kamenog zvona“, građevina koja je pretrpela radikalne promene. U njoj se odžavaju koncerti Češke filharmonije i brojni muzički festivali i manifestacije.Palata Sternberski predstavlja jednu od najlepših arhitektonskih čuda. Brojne katedrale nacionalni muzeji, crkve, tornjevi, kule, lavirinti manastiri, trgovi i teatri čine ovaj grad nezaobilaznim na putovanjima.

Šta treba da znate pre nego što odete u Prag

Vreme je nepredvidivo. Savet je da ponesete odeću tako da možete slojevito da se obučete. Dešavalo se da u avgustu temperature idu od 15C do 40C.

Možete piti vodu sa česme, ali zašto bi kada je pivo tako jeftino. U Češkoj se ne koristi Euro, već Češke krune. U restoranima ostavljate bakšiš oko 10%, naravno ukoliko ste zadovoljni. Pušenje je zabranjeno u restoranima.

Ukoliko želite da uživate u lepotama Praga na miru, i kada nema mnogo gužve, onda bi trebalo da posetite Karlov most rano ujutru ili Praški dvorac kasno uveče.

Ukoliko želite da upoznate pravi Prag morate otići iz centra grada, jer lokalno stanovništvo uglavnom živi van centra. Drugi delovi grada, kao što su okruzi Karlin, Vinohrady, Letna i Zizkov će vam pokazati nešto autentičnije. Do tih delova grada možete stići javnim prevozom koji je jedan od najboljih u svetu. Takođe možete koristiti Uber ili Liftago, Češku verziju Ubera.

U Pragu ćete puno šetati zato ponesite udobnu obuću i mentalno se pripremite na puno šetnje.

Usluga nije najbolja na svetu, i članovi osoblja neće uraditi sve da mušterija bude zadovoljna, često nećete rešiti problem čak iako se obratite centru za zaštitu potrošača, ali ipak pivo je jeftino.

I na kraju, taksisti će probati da vam naplate duplo više, nikako nemojte razmenjivati pare na ulici, jer možete dobiti Beloruske rublje koje ničemu ne služe. Ponašajte se pametno i koristite zdrav razum kao i svuda, i nećete imati nikakvih problema u Pragu, kao i nigde na svetu.

https://www.europeanbestdestinations.com/destinations/prague/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *