Autofagija – reciklaža samog sebe

Autofagija je proces samoisceljenja koji u doslovnom prevodu znači „jesti samog sebe“. Japanski profesor fiziologije Jošinori Osumi dobio je 2016. godine Nobelovu nagradu za svoj rad koji se bazirao na proučavanju procesa autofagije tj.složenog unutarćelijskog sistema za reciklažu. Suština ovog procesa je da zdrave ćelije recikliraju stare i oštećene ćelije. Na ovaj način se organizam oslobađa patoloških poremećaja.

Gladovanje je najjači aktivator autofagije. Modifikovano gladovanje u periodu od 10-15 sati u toku dana aktivira u organizmu reciklažu svega što je suvišno, loše i neupotrebljivo.
Tako se raspadaju stare, oštećene ćelije koje mogu izazvati teške bolesti poput kancera ili neurodegeneracije, a istovremeno se dobija na energiji. Problem današnjice je što se konstantno unosi hrana u toku dana a time se ne daje prostor organizmu da zaleči samog sebe.

Autofagiju možete pokrenuti i smanjivanjem obroka a najviše jačih proteina, poput mesa. Ukoliko skromnu ishranu praktikujete nekoliko dana u nizu proces autofagije se aktivira svakim danom sve ranije i ranije tj.za manje sati.

Otkrivena su dva ključna otkrića vezana za sam proces reciklaže. Otkriveno je da je sam proces autofagije glavni i odgovorni uzročnik starenja. U organizmu se nagomilava otpad koji se ne može reciklirati a on se odražava kroz vizuelnu starost organizma. Drugo otkriće se vezuje za početak razvoja malignih ćelija koje mogu lako poslužiti kao obrok zdravim ćelijama, dok još nisu metastazirale. To ukazuje da kultura upražnjavanja autofagije treba da počne u ranijem dobu jer na taj način rak može biti potpuno izlečen kao bolest.

Važno je gladovati i odricati se hrane kao što su naši preci to prirodno činili. Svakom je data mogućnost da sam sebi prepiše ovako moćan lek i stekne poverenje u snagu samoizlečenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *