Novac kao cilj duhovno siromašnih

Živimo u svetu kapitalizma i vizuelizacije. Lepi izlozi, lepe reklame, lepi turistički aranžmani, lepe devojke i momci na društvenim mrežama. Kada bi čovek pogledao svu tu raskoš i bezbrižnost, pomislio bi da je Srbija obećana zemlja i da u njoj plata nije par stotina evra. Mnogi psiholozi kažu da je zdravo prezentovati sebe u najboljem mogućem svetlu, ali postavlja se pitanje da li smo usled siromaštva duha i tela izgubili onu originalnu verziju sebe.

Kao da bi mnogi od nas voleli da imaju kompjutersko dugme RESET i jednim klikom da se vrate na osnovna podešavanja. Oslobodili bi sebe raznih nametnutih briga, koje kao virus u računaru ometaju naš život i dobili bi potvrdu da je život blagoslov a ne opterećenje.

U britanskom filmu „Trejnispoting“ slikovito je prikazano kako se glavni junak preobražava od heroinskog zavisnika u osobu koja se vraća na „pravi put“, put niskog holesterola, velikog televizora, udobne fotelje, posla od 9 do 5 i dobrog zdravstvenog osiguranja. Naizgled uspeo je. Međutim, moderno doba je gotovo opasno kao i heroin. Rate kredita za stan i zarađivanje za račun su stresori koji u nama stvaraju anksioznost i za nijansu se smirimo kada ih platimo, slično kao kad uzmemo heroin.

Novac je uvek bio moćan afrodizijak za duhovno siromašne duše. Dok shvatimo da je novac sredstvo a ne cilj, obično bude kasno. Oni najgladiji uspeju da dođu do njega. Neko na lakši a neko na teži način. Cilj ne bira sredstva, ali u današnjem sistemu vrednosti , kao da je sve otišlo malo predaleko i kao da bismo trebali da pritisnemo to dugme za resetovanje i ponovo budemo to što jesmo, jer život zaista nema reprizu.

Najveća mudrost u životu je naći meru. Ne u smislu konstante ili linije manjeg otpora, već u balansu između greha i dobrog dela, između kupovina i potreba, između rada i odmora, između kreativnosti i dokolice.

Novac  kao afrodizijak je kao i preparat za potenciju, deluje samo kad se uzme, naizgled rešava problem ali samo trenutno, a ako preterate, može vas ubiti. U silnoj jurnjavi za novcem, možete izgubiti sebe. Ostanite prirodni i budite svoji.

By Andrijas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *