Tišina je izvor ogromne snage


http://media1.putsrca.rs

U našim užurbanim životima, preopterećeni smo poslom, porodičnim problemima, problemima koje nam uzrokuju drugi ljudi, živimo u žurbi i život nam prolazi. Tu je i preopterećenost ogromnim brojem misli, koje prekomerno stimulišu naš mozak, uzrokuju stres, neraspoloženje, depresiju i anksioznost.

Takođe imamo i zvukove svuda i sve vreme. Programirani smo da čujemo neke zvukove u svakodnevnom životu bez da ih primjećujemo. Zvuk tv-a, radija ili gomile ljudi po ulicama, naših telefona, saobraćaja, buke s ulice.

Da li znamo što ta prekomerna stimulacija čini našim moždanim ćelijama?Naučna istraživanja pokazuju da uzrokuje više štete nego što smo svesni. Može li ova šteta biti reverzibilna? Da, tišina ima moć da popravi stvari, a ovo su načini na koji se to radi:

1. Tišina nam pomaže da se osećamo mirnije

Ukoliko bismo mogli sebi priuštiti jedan ili dva sata tišine svaki dan, učinili bismo nešto vrlo zdravo za naš um i naše telo. U tišini, naš mozak se počinje prilagođavati na mirnije stanje bića i tada se osećamo opušteno i mirno. Mi regulišemo disanje usporavanjem našeg mozga, umesto da se fokusiramo na stresne događaje.

2. Tišina regeneriše naše moždane ćelije

Dokazana je činjenica da tišina ima moć da pomladi i popravi naše moždane ćelije. Ako dva sata dnevno provedemo u tišini, vaš mozak će započeti proces regeneracije. Vaša memorija će se početi poboljšavati, bićete odmorni i vaša tolerancija na stres će se povećati. Jači mozak znači jače telo. Sve počinje u tim malim sivim ćelijama. One reagiraju na ono čemu ih izložimo.

3. Tišina nam dugoročno pruža više zadovoljstva

Zasigurno je svako od nas pomalo zavisnik od TVa, telefona ili računara . To je auvremeni način života i ne možemo lako to izbeći. Svedenim korišćenjem ovih stvari, pronaći ćete bolje načine na koje možete provesti vreme ili s porodicom i prijateljima ili sami sa sobom. Zadovoljstvo dolazi kada odbacite loše navike i zamijenite ih onim boljim.

4. Tišina izoštrava naših pet čula

Kada sedimo u tišini, zapravo postajemo svesni našeg okruženja, ali u drugačijoj dimenziji. Čujemo zvukove koje pre nismo primećivali – šum vetra ili možda lišće koje nežno dodiruje jedno drugog, grane drveća koje se njišu i cvrkut ptica.

5. Tišina poboljšava našu pažnju

Kada mirno sedimo, dajemo našem mozgu baš ono što mu je potrebno: fokus. To dolazi prirodno. Fokus – ne znači razmišljanje o nečemu konkretnom, to nije vrsta fokusa koju nastojimo postići za vreme meditacije. To je drugačiji fokus, gde je vašem umu zapravo dozvoljeno da luta od misli do misli. To će vam pomoći da poboljšate vašu pažnju i sposobnost koncentracije. Nakon što poboljšate ove veštine, vaša sposobnost učenja će početi rasti, a time i vaše pamćenje.

6. Tišina nas čini iskrenijima

Ne možete pobeći od svojih najdubljih misli kad sedite u tišini. U jednom trenutku, shvatićete da ste zaista sve više otvoreni svojim emocijama, mislima, svojim željama, svojim žaljenjima, svojoj tuzi…

Kada provedete vrijeme sami u tišini, vi počinjete gledati sebe – ne kao odraz u ogledalu, već se gledate drugačijim očima. Očima vašeg uma. Kako učite biti iskreni prema sebi, vaše komunikacijske veštine će se poboljšavati, ne samo sa samim sobom, već i s druhim ljudima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *