Stres nas goji

Uzimanje hrane dok smo pod stresom izaziva veći dobitak telesne mase nego uzimanje hrane dok dok smo u stanju mira. Istraživači su miševe tokom eksperimenta dovodili u stanje stresa (odvajali ih od zajednice i ostavljali ih da spavaju u vodi). Utvrđeno je da miševi koji su pod stresom dobijaju više težine od visokokalorijske ishrane od miševa koji istu hranu uzimaju u uslovima bez stresa.

Studija australijskih istraživača je otkrila da ishrana pod stresom može dovesti do većeg dobitka telesne težine nego kada se isti kalorijski unos konzumira u stanju bez stresa. Studija je otkrila da molekularni put aktiviran stresom može da promeni metaboličke procese u telu i dovede do povećanja telesne težine.

U visokostresnim situacijama značajno se povećava nivo insulina u krvi koji utiče na povećanje aktivnosti neuropeptida Y, u amigdali, u mozgu. Aktivnost NPY istovremeno povećava apetit i smanjuje sposobnost tela da sagovreva energiju, što dovodi do skladištenja masti u telu.

Istraživanje je otkrilo začarani krug gde hronično veliki nivo insulina izazvan stresom, i visokokalorična ishrana izazivaju sve veći unos hrane.

Hronični stres dovodi do konstantnog dobijanja telesne težine. Hipotalamus, mali deo u centru mozga kontroliše apetit a obližnja amigdala kontroliše emocionalne odgovore kao što su anksioznost i stres. I amigdala i hipotalamus proizvode molekul pod nazivom neuropeptid Y (NPY) kao odgovor na stres. Poznato je da u hipotalamusu ovaj molekul stimuliše unos hrane.

Kada su istraživači blokirali mogućnost amigdale da proizvodi NPY, pronađeno je da su stresirani i nestresirani miševi na visokokalorijskoj ishrani dobijali isto povećanje težine. Ovo sugeriše na NPY zaista doprinosi povećanom dobitku telesne težine.

Ovo potvrđuje važnost izbegavanja hrane kao načina prevazilaženja stresnih i negativnih emocija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *