Cucla ili prst?

https://www.askdoctork.com/give-baby-pacifier-201412227240

Cucla zadovoljava bebinu potrebu za sisanjem I smiruje bebu, ali isto tako umanjuje njenu istraživačku aktivnost prema svetu oko nje i usmerava pažnju samo na taj predmet. Ona se sugeriše samo kod beba koje imaju slab refleks sisanja, kao vid stimulacije.

Sisanje prsta, najčešće palca, dovodi vrlo često do deformiteta vilice (gornja vilica postaje isturena u odnosu na donju), što često kasnije može biti uzrok nepravilnog izgovora glasova.

Kako pomoći detetu da prestane da sisa palac?

https://childrensmd.org/browse-by-age-group/toddler-pre-school/thumb-sucking-and-finger-sucking-11-ways-to-break-the-habit-without-breaking-your-budget/

Samostalno odvikavanje od sisanja palca je veoma teško, zato vi morate pomoći svom detetu tako što mu se nećete rugati, nemojte pokušavati na silu da mu izvučete ruku iz ista i potrudite se da pronađete uzrok tome. Moguće je da to rade da bi privukli vašu pažnju, pa u tom slučaju nemojte obraćati pažnju i pridavati tome na značaju. Potrudite se da mu skrenete pažnju tako što ćete da mu date neku dragu igračku, ili igrajte neke igrice prstićima uz pevanje pesmica. Možete takođe i crtati, pisati, oblikovati razne predmete od plastelina.

Ako ste zabrinuti za posledice koje ostavlja sisanje palca na zube vašeg deteta, odvedite ga kod zubara. Nekoj deci razgovor sa zubarom o tome koliko je štetna navika sisanja palca više pomaže od razgovora sa mamom ili tatom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *