Barselona

Barselona je grad sa Mediteranskom klimom, što znači da je vreme blago čak i tokom zime. Prosečna temperatura od Decembra do Februara je oko 5 stepeni Celzijusa, dok u Julu sunce sija prosečno 10 sati dnevno.

Dok u Barseloni govore španski, oni koji se potrude da nauče i nekoliko reči katalonskog će zasigurno biti veoma dobrodošli u ovom gradu.

Barselona je podeljena na mnogo manjih opština, i svaka ima nešto posebno da ponudi. Najpopularnije, koje su definitivno vredne posete su:

Ciutat Vella poznatija kao Gotski kvart u srcu Barselone je i najstariji deo Barselone. Na ovom mestu ima puno turista, tu se nalazi i La Rambla jedan od glavnih gradskih bulevara. Obavezno posetite Pikasov muzej koji se nalazi u ovoj četvrti.

L’Eixample se nalazi izvan zidova grada i tu se može naći moderna arhitektura, i takođe je mesto najboljih barova i klubova u gradu.

Gracia je nekada bila grad Katalonije izvan Barselone, ali kako se Barselona širila tako je postala predgrađe Barselone. To je najviše studentski deo grada gde se nalazi i popularni Gaudijev park.

Eixample je deo grada gde se najbolje šopinguje i ima dosta barova i restorana. Tu se takođe nalazi i Gaudijeva  Casa Batlló, Casa Mila i Sagrada Familia.

Sants-Montjuic nudi prelep pogled na grad kada dođete do vrha planine. Poseduje prelepe parkove, kao i stanicu brzog voza koji je povezuje sa ostalim delovima grada.

Barselona trenutno ima osam linija koje vas mogu dovesti bilo gde u gradu. Jedna karta košta 2,20 eura, dok je mnogo povoljnija T-10 karta koja važi deset vožnji i košta 10,20 eura.

Kaže se da je taxi u Barseloni jedan od najjeftinijih u Evropi, pa ukoliko vam je zgodnije možete koristit taxi, ili ukoliko volite možete se voziti biciklom ili šetati, s obzirom da je Barselona veoma dostupna za pešačenje I biciklizam.

Bilo da se opuštate na peščanoj plaži, bilo da upoznajete kulturnu istoriju Barselone, jedno je sigurno – duh ovog grada osvojiće vas u potpunosti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *