Čakre – energetski centri u telu

Čakre su transformatori energije koji naše telo povezuju sa univerzalnom energijom.

Čakre, usklađeno delovanje

 Reč „čakra“ je sanskritskog  porekla i znači kolo ili vrtlog.Čovek uz pomoć čakri razmenjuje energiju sa okolinom

Čakre povezuju telo sa univerzalnom energijom. One „upijaju“ univerzalnu energiju, transformišu je i šalju po energetskim kanalima (meridijanima), u žlezde sa unutrašnjim lučenjem, nervni sistem i krv. Ta energija utiče na organe, krvotok, hormone, misli i emocije. Čakre se grafički predstavljaju kao kupasti vrtlozi, koji se vrte velikom brzinom i transformišu energiju. Boja i vibracija čakri je povezana sa frekvencijom energije koju transformiše. Usklađene čakre uz optimalan energetski protok (koji ne sme biti ni prejak ni preslab), dovode do stanja mira, ravnoteže, zdravlja i sreće

Čakre, sedam glavnih transformatora energije

U fizičkom i energetskom telu postoje sedam glavnih čakri koji pokrivaju celo fizičko telo, ali i puno manjih po celom telu.

Čakre su locirane duž kičmenog stuba, prate  kretanje Kundalini i prostiru se od korena repne kosti do temena glave. Frekvencija je najniža u korenskoj, a najviša u krunskoj čakri.

Možemo to i slikovito predstaviti.

Zamislite  da se penjete stepenicama u zgradi sa sedam spratova (čakri). Što se više penjete vaši vidici su širi. Energija je najniža na prvom spratu (korenskoj čakri), i pogled vam ne dopire daleko. Kako idete ka sedmom spratu (krunskoj čakri)  energija raste, a vidik je sve fantastičniji.

Boja: crvena

Prva čakra – Muladhara

Boja: crvena

Ona je baza u sistemu čakri i naziva se korenskom čakrom. Predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom, dom, životni prostor, brigu za potomstvo, a nalazi se između kičme i trtične kosti.

Ako je zatvorena: Pratiće nas osećaj izgubljenosti, nepripadanja, možemo imati finansijskih problema, stalno se osećati iscrpljeno, a temeljni osećaj koji ćemo imati biće strah.

Rešenje: Da bi se ova čakra uravnotežila preporučuje se meditacija, odlasci u prirodu, igranje s decom, bavljenje sportom ili jogom, sađenje biljaka u vrtu, nošenje crvene odeće…

Druga čakra – Svadhisthana

Boja: žuta, zlatnožuta

Druga čakra je sakralna, povezana je s elementom vode, te se smatra sedištem kreativnosti. Predstavlja razmnožavanje, izražavanje seksualne energije, kreativnost, samopouzdanje, a nalazi se u predelu bubrega i reproduktivnih organa.

Ako je zatvorena: Zatvorena dovodi do menstrualnih poremećaja, frigidnosti, tegoba sa bubrezima ili bešikom, infekcije mokraćnih kanala…

Rešenje: Za uravnoteženje ove čakre preporučuje se meditacija, plivanje, dugo tuširanje, vožnja biciklom ili šetnja uz more ili reku.

Treća čakra – Manipura

Boja: narandžasta

Ova čakra naziva se solarni pleksus ili „grad blistavih dragulja“ i predstavlja naše središte moći, karijeru, moć, samokontrolu, volju, raspodelu životne energije u telu… Smeštena je u predelu pupka.

Ako je zatvorena: Ova čakra se blokira zbog osećaja stida i gneva. Ako dođe do poremećaja, nastaju želudačni problemi, bolesti jetre, slezine i žuči, dijabetes, problemi s varenjem, bolna leđa, artritis…

Rešenje: „Čega se stidite? Čime ste razočarali sami sebe?“, „Na koga ste zapravo gnevni i zašto?“ neka su od pitanja na koja možete meditirati.

Četvrta čakra – Anahata

Boja: zelena

Ovo je srčana čakra koja je odgovorna za ljubav prema sebi i drugima, primanje i davanje, a nalazi se u predelu grudnog koša.

Ako je zatvorena: Srčanu čakru blokira osećaj velike tuge, a osoba je tada sklona stvaranju negativnih misaonih obrazaca, sumorna je, posesivna, ljubomorna i sebična.

Rešenje: Swami Saradananda u svojoj knjizi „Čakre“ preporučuje meditaciju na ružu za otvaranje srčane čakre, odnosno za zacelivanje trauma. Nakon što sednete u udoban meditacijski položaj, zagledajte se u ružu koju ste stavili pred sebe i udahnite njen miris.

Peta čakra – Vishuddh

Boja: plava

Grlena čakra je odgovorna za komunikaciju sa sobom i drugima, iskazivanje emocija, naše ostvarenje kroz glas, kreativno bavljenje karijerom…Nalazi se u predelu grla.

Ako je zatvorena: Kada je u neravnoteži, možemo patiti od preteranog pričanja tokom kog ne govorimo ništa značajno, ogovaranja, pušenja, alkoholizma…

Rešenje: Jedan od mogućih načina prevladavanja blokade jeste pisanje pisma detetu u nama. Pismo treba napisati rukom i u njemu izraziti šta mislimo o sebi u vremenu u kojem smo bili povređeni kao dete.

Šesta čakra – Ajna

Boja: ljubičasta

Čeona čakra ili treće oko odgovorna je za intuiciju, mudrost, maštu…

Nalazi se na sredini čela, između očiju, a snabdeva energijom mali mozak, lice, oči, uši, nos, hormone, hipofizu, nervni sistem.

Ako je zatvorena: Fizički pokazatelji poremećaja su glavobolje, moždane bolesti, očne tegobe, problemi s vidom, sluhom, upale sinusa, ušiju, očiju, bolesti nervnog sistem.

Rešenje: Swami Saradananda preporučuje meditaciju na sveću kako bismo ojačali ovu čakru.

Sedma čakra – Sahasrara

Boja: bela, lila

Ovo je krunska čakra. Odlikuje je povezanost sa kosmosom, duhovna snaga, religioznost, vera, samoispunjenje, a nalazi se na vrhu lobanje.

Ako je zatvorena: Dovodi do preterane samoživosti, pa se teško povezujemo s drugim ljudima.

Rešenje: Da biste odblokirali ovu čakru, trčite, radite kardio vežbe, jogu, meditirajte.

Za zdravlje i kvalitet života bitan je nesmetan protok energije.

Kada su čakre blokirane, protok energije je slab što oslabljuje akumulaciju i preradu energije iz okoline. U zavisnosti gde se nalaze i na koje se područje odnose, mogu oslabiti delovanje pojedinih organa, biti glavni uzrok bolesti, promenjenog psihičkog stanja i uticati na životne situacije.

Osoba s preterano otvorenim čakrama u velikoj meri je podložna za uticaje okoline, previše izložena tuđim energetskim strujanjima, što ometa njen razvoj i iscrpljuje je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *