Dovedite u balans energiju tela!

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi smo sazdani od različitih vrsta energija koje moraju biti u ravnoteži da bismo bili potpuno zdravi. Nedostaje li nam određene vrste energije, vežbanje može postati zamorno, neefikasno pa čak i nemoguće. Otkrijte kako telu vratiti snagu.

Za tradicionalnu kinesku medicinu zdravlje i ravnoteža zavise od pravilnog funkcionisanja energetskog sistema u telu, tj. mreže meridijana i uravnoteženosti različitih vrsta energije koje se kreću tim sistemom. U kineskoj metafizici poznajemo pet vrsta energija koje protiču našim meridijanima, tj. energetskim sistemom vatra, voda, zemlja, drvo i metal, a to su elementi koji odgovaraju temeljnim energijama od kojih je satkana priroda.

Svaka od spomenutih vrsta energije napaja po jedan od sistema meridijana: vatra srčani, voda bubrežni, zemlja slezinski, drvo jetreni, a metal napaja sistem plućnog meridijana. Da bismo imali dobre rezultate vežbanja dobro se osećali, bili zdraviji i imali više energije važno je razumeti da svaki oblik aktivnosti pojačava jednu vrstu energije. Ako ojačavamo onu vrstu energije koja nam nedostaje, tada uravnotežujemo svoj energetski sistem i telo u celini bolje radi.

No, valja biti na oprezu jer ako je telo u neravnoteži, biraćemo najčešće upravo onu aktivnost koja će tu neravnotežu još dodatno hraniti. Osoba koja u svom energetskom sistemu ima previše vatre upravo će birati sportsku aktivnost koja još više ističe taj element u telu.

Naime, kad u nama postoji značajniji disbalans, na njega ćemo se toliko naviknuti da će nam se početi činiti kako je on naša “prirodna ravnoteža”. Zato ćemo onu energiju koja bi nam pomogla i zapravo nas uravnotežila odbijati jer če nam se činiti “neprirodnom”, neugodnom i stranom. Po principu poznatog, privlačiče nas upravo onaj element kog imamo i previše. Čak i ako znate kom elementu prema kineskoj medicini i horoskopu pripadate, to ne znači da ga imate dovoljno. Naime, i vaš dominantni element može biti u disbalansu.

Na sreću, prema određenim psihičkim i fizičkim simptomima, možete i sami odrediti kog elementa imate previše te, prema ovom sistemu, odrediti koja vam vrsta fizičke aktivnosti najviše odgovara. Takođe, vežbanje koje ne daje rezultate, ukazuje na to da se bavimo pogrešnom fizičkom aktivnošću, tj. da ona ne odgovara našem energetskom sistemu.

Uspešniji u vežbanju možemo biti jedino ako poštujemo osnovna pravila koja se odnose na hranu i odmor. Svaki od meridijana kojima teče energija aktivan je u specifično doba dana i, poznajući ove ritmove, možemo telu uveliko olakšati rad, a samim tim i povećati svoje šanse za uspeh u vežbanju i postizanju rezultata. Bez obzira na to koji nam element nedostaje, aktivnost meridijana kod svih nas menja se na isti način, jer telo prati ritmove prirode.

Ujutru, između pet i sedam sati, u prirodi je najdominantniji element Vode. To ćemo lako razumjeti ako se setimo da nas upravo u to doba telo probudi da odemo da mokrimo. To je ujedno i optimalno vreme za buđenje i dizanje iz kreveta.

Konzumiramo li u to doba dve čaše vode na prazan stomak, pomoći ćemo telu da se reši toksina, posebno zato što je u tom istom periodu na svom maksimumu meridijan debelog creva i tad je dobro obaviti i veliku nuždu. Ako počnete ustajati ranije, a dotad to niste činili, biće potrebno neko vreme da se telo vrati prirodnom ritmu i započne čišćenje i pražnjenje odmah po buđenju. No vremenom će se ovaj proces ustaliti.

Tako očišćeno tijelo spremno je između sedam i devet sati za unošenje hrane jer je u tom periodu najaktivniji meridijan koji energijom snabdeva želudac. Ako vam vežbanje ujutru odgovara, vežbajte nakon što ste popili vodu. Nakon vežbanja kratko vreme meditirajte pa onda prionite na doručak. Svi ostali kojima vežbanje od pola sata ili sat vremena ne odgovara u jutarnjim satima, neka nakon pijenja vode izvedu neku laganu vežbu kako bi pomogli telu da se razbudi. Potom bi bilo dobro barem se kratko opuštati ili meditirati kako biste se napunili energijom za dan pred vama. Nakon toga doručkujte.

Pojedemo li kvalitetan doručak na vreme, kineska medicina kaže da ćemo u periodu od 11 do 13 sati kad je u danu najjača energija u prirodi imati najviše energije i nećemo se iscrpiti kakvim god se aktivnostima bavili. Mnogi vežbaju popodne, nakon posla, no često se dogodi da smo u to doba preumorni da bismo se aktivirali. Preskakanje doručka u kombinaciji sa snažnom energijom oko podneva potpuno će iscrpiti telo pa zbog toga u popodnevnim satima možemo osećati snažan umor koji će nas odvratiti od rekreacije.

Izvor: Dnevne novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *