Jutarnje sveske

Šta su to jutarnje stranice? Jednostavnije rečeno, to su tri stranice pisanog teksta, isključivo vaše struje misli. ”O, Bože, još jedno jutro. Nemam NIŠTA što bih imao da kažem. Moram da operem zavese. Jesam li juče oprala rublje? Bla, bla, bla…” Možete to nazvati i manje lepim imenom, ceđenje uma, zato što je to ujedno i jedna od glavnih funkcija. Ne postoji pogrešan način pisanja jutarnjih stranica. Te jutarnje škrabotine ne treba da budu umetnost. Pa čak ni pisanje.

Stranice su jednostavno zamišljene, naprosto, kao čin pomeranja ruke preko papira i zapisivanja svega što vam padne na pamet. Ništa nije suviše nevažno, glupo, blesavo ili čudno da ne bi bilo uključeno. Jutarnje ”novine” ne treba da zvuče pametno, iako se to može dogoditi. U većini slučaja neće, ali to neće znati niko osim vas. Čak ni vi ne bi trebalo da ih čitate prvih, otprilike, osam nedelja. Samo ispišite tri stranice u beležnicu i nemojte listati šta ste do sada napisali. Samo napišite tri stranice… i napišite još tri stranice sledećeg dana.

Briga o poslu, rublju, čudno lupanje u automobilu, čudan sjaj u očima vašeg partnera, sve se to vrti u našoj podsvesti i muti naše dane. Stavite ih na papir. Jutarnje stranice su primarni alat ponovnog kreativnog buđenja.

Možda bi bilo korisno da o jutarnjim stranicama razmišljate kao o meditaciji. To možda neće biti meditiranje na kakvo ste navikli. U stvari, možda uopšte niste ni navikli na meditiranje. Stranice baš neće izgledati duhovno ili meditativno, zapravo će biti više negativne i materijalističke, ali će predstavljati važan oblik meditacije koja nam daje uvid i pomaže nam da sprovedemo promene u našim životima.

Meditiramo kako bismo otkrili sopstveni identitet, svoje pravo mesto u planu svemira. Kroz meditaciju postižemo, i na kraju usvajamo, svoju povezanost s unutarnjim izvorom snage koja može da promeni naš spoljni svet. Drugim rečima, meditacija nam ne daje samo sposobnost uviđanja, nego i snagu da sprovedemo velike promene.

Nemoguće je pisati jutarnje stranice duže vreme a da ne dođete u dodir s neočekivanom unutarnjom snagom. Stranice su put prema jakom i jasnom razumevanju samog sebe. Ove stranice nisu samo za pisce. Pravnici koji ih koriste zaklinju se da su postali efikasniji u sudnici. Plesači tvrde da se poboljšala njihova ravnoteža, i to ne samo emocionalna.

Preuzeto iz knjige „Put umetnika“, Džulija Kamerun

Ove tri stranice mogu biti vaš ključ za bistriji um, jasnije ideje i manje anksioznosti. One će vam na samom početku dana očistiti um i omogućiti da se fokusirate na druge stvari. Pomoćiće vam da utišate vašeg najvećeg neprijatelja, vašeg unutrašnjeg kritičara. Takođe, zavist, ljutnja, strah, ranjivost, odugovlačenje… sve te emocije se mogu staviti na papir i otpustiti.

Potrebno je više vremena za pisanje rukom, a sporost nam pomaže da se povežemo sa našim emocijama. Pisanje na telefonu ili kompjuteru ne bi imalo efekta, ostaje budan naš unutrašnji kritičar s obzirom da je lako i brzo ispraviti napisano. To nam daje brzinu ali ne i dubinu. Brzina je neprijatelj.

Pisanje stranice nam oduzima 30-40 minuta svakog jutra ali se nakon toga krećemo efikasnije kroz dan.

Interesantan ritual uz prvu jutarnju kafu, probajte!

Inspired by Loona Loo
https://instagram.com/loona.loo?utm_source=ig_profile_share&igshid=1tfmsnrziabz7

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *