Japanski animirani filmovi

Hajao Mijazaki jedan je od najpoštovanijih i najpoznatijih stvaralaca anime odnosno japanskih animiranih filmova. Rođen je u Tokiju 1941. a studio Ghibli osnovao je 1985. godine. Čest motiv njegovih filmova je priroda i odnos čoveka prema njoj, umetnost, ljubav, tehnologija, tradicionalan način življenja, moralne vrednosti kao i teškoće održavanja pacifističke etike u nasilnom svetu.

Mijazaki podržava emancipaciju žena što se vidi u njegovim filmovima gde se pojavljuju jaki ženski likovi.
Iza svake anime kriju se posve ozbiljne i veoma važne teme o kojima bi prvenstveno odrasli trebalo da razmišljaju: o tome kakav svet ostavljaju svojoj deci, o gubljenju dodira sa prirodom, o jednoj beznadežnoj stvarnosti dok se zaboravlja na dečju maštu i nadanja, na važnost porodice, prijateljstva, tolerancije i ljubavi.

Način na koji Mijazaki oživljava emocije i misli na platnu je prepoznatljiv po pažnji koju posvećuje brojnim detaljima u crtežu i smirenom toku radnje. Jedan od njegovih najjačih aduta je upravo taj, da se on ne igra sa savremenom tehnologijom, on to uspeva svojim crtačkim talentom. 

Moj komšija Totoro, Laputa: zamak na nebu, Princeza Mononoke, Začarani grad, Pokretni dvorac, Kikin servis za dostavljanje, Ponjo i mnogi drugi povešće Vas u potpuno novu dimenziju neverovatnih svetova.

Putovaćete kroz taj prostor koristeći isključivo maštu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *