Prvo ljubav pa onda deca!

Većina parova utvrdiće da deca stavljaju njihovu vezu na probu. Do maločas ste bili zaljubljene ptičice, a sada morate da budete i nešto drugo, pošto imate neku vrstu zajedničkog projekta. To ko ste vi, kako razgovarate jedno s drugim i kako sarađujete biće stavljeno pod veliko uveličavajuće staklo kad se u vašem svakodnevnom životu budu pojavili menjanje pelena, uspavljivanje, treninzi i pomoć u izradi domaćih zadataka. Svog partnera gledaćete na potpuno drugačiji način, ali ako uradite ovo kako treba, to može postati nešto prekrasno. Život kakav ste do sada vodili nije okončan samo zato što ste dobili dete – samo će se ubuduće promeniti.

Ali! To veoma zavisi od toga da razgovarate jedno s drugim i živite zajedno u ravnoteži koja odgovara svima u porodici – bez obzira na to kako vaša porodica izgleda.

Očuvanje odnosa između odraslih članova porodice od neizmerne je važnosti za decu. Tako će deca naučiti šta je ljubav i kako da budu deo tima, nečeg većeg nego što su ona sama.

Deca koja gledaju odrasle kao žive ispunjen, odrasli život, steći će želju da i sama budu odrasli. Vi i vaš partner imate veliki razlog da zivite srećen život, jer to znači da pružate svojoj deci ono što im je potrebno.

Izazovi će uvek pristizati, ali ako ih budete rešavali, nagrada je ogromna: kada porodični život dobro funkcioniše, to je dobra sredina za odrastanje dece, mesto na kome će se učiti nadi i optimizmu.

Spisak elemenata za bolju vezu:

  1. Snađite se i s neočekivanim. Stvari mogu poći naopako čak i u najboljoj vezi. Pojavi se neka tajna iz prošlosti, bolest ili finansijski problem.
  2. Odvojte vreme jedno za drugo – sada, a ne kasnije. Kada jedna osoba napusti vezu, to je posledica odluke i osećanja koja su se pojavila mnogo pre toga. Vreme je za stvaranje bliskosti je sada – a ne kada deca porastu, kada završite projekat na kome radite ili otplatite kredit. Kad veza suviše dugo pati, obično je prekasno.
  3. Oprostite ono što možete. Neizbežna je činjenica da ljudi u vezi ponekad povrede jedno drugo. Kada vas nešto povredi, dajte sebi vremena da oprostite.
  4. Radite nešto bez svog partnera. Partner ne može da ispuni sve vaše želje i potrebe, niti se od njega to može očekivati. Međusobno dopunjavanje jeste deo onoga što održava uspešnu vezu.
  5. Budite zahvalni. Zahvalnost održava ljubav u životu. Pomislite na sve ono što cenite kod svog partnera – od velikih stvari pa do sitnica. Napravite spisak i sledeći put kad vaš partner uradi nešto od toga, široko mu se nasmešite kako biste pokazali kako vam to mnogo znači.

Inspired by Hedvig Montgomeri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *